Home

U proteklu subotu je u Sanskom Mostu u večernjim satima premijerno prikazan film „Krvavi put do Bosne“. Projekcija filma održana je na velikom platnu postavljenom na igralištu Partizan, a ovaj događaj izazvao je veliki interes kod publike, koja je tu noć u velikom broju ispunila prostor ovog sportskog igrališta.

FILM.jpg

Film „Krvavi put do Bosne“ je istinita priča koja govori o strahotama rata i ratnom putu bh. patriota koji su početkom 1992. godine pokušali preko okupiranih teritorija Kninske i Cazinske krajine doći do slobodnih teritorija Bihaćkog okruga i priključiti se vojnim jedinicama Petog korpusa. Mnogi od njih su na tom su putu izgubil život, a kao podjećanje na njihov herojski čin ovu istinitu priču koja je poslužila kao scenarij za snimanje filma, napisao je Emir Bešić, koji je bio sudionik i živi svjedok ovih događaja.

FILM.jpg 1

Zahvaljujući prvenstveno njegovom entuzijazmu, cijeli ovaj projekat okupio je respektabilnu glumačku ekipu koju su činili Mario Drmać, Izudin Bajrović, Nada Đurevska i mnogi drugi. Pored samog autora, u snimanju filmskih scena učestvovali su i brojni statisti, tzv. naturščici, koji dolaze iz Sanskog Mosta, Bužima, Bosanske Krupe i drugih gradova. Svi oni su svojom osobnošću i samom pojavom u pojedinim scenama, ovaj film učinili naročito upečatljivim.

FILM.jpg 2

Premijerno prikazivanje filma „Krvavi put do Bosne“ u Sanskom Mostu bila je prilika za njihov ponovni susret i druženje. Na početku projekcije prisutnima se obratio načelnik općine Sanski Most dr. Mustafa Avdagić, koji je je istakao da ovakvi filmovi doprinose da se događaji iz proteklog rata sačuvaju od zaborava.

FILM.jpg 3

Veliku pomoć na dramaturgiji filma je pružio bh. glumac Edin Drljević, koji je pored toga bio i dio glumačke ekipe koja je učestvovala u snimanju filma. Film „Krvavi put do Bosne“ je ratna priča pretočena na filmsko platno, i ovim filmom nastoji se predočiti istina o običnim ljudima koji su dali život za svoju domovinu Bosnu i Hercegovinu.

FILM.jpg 4

Prije premijernog prikazivanja filma, dio filmske ekipe predvođena scenaristom Emirom Bešićem upriličila je svečani defile Prijedorskom ulicom, a potom su zajedno sa općinskim načelnikom dr. Mustafom Avdagićem položili cvijeće na spomenik oslobodiocima na Trgu ljiljana.

Add comment


Security code
Refresh