Arhiva

ZA ZLOČIN U SASINI NIKO NIJE ODGOVARAO

U selu Sasina danas je obilježena osamnaesta godišnjica zločina kojeg su srpske snage izvršile nad 65 Bošnjaka i Hrvata. Organizator ovog događaja bilo je udruženje logoraša općine Sanski Most. Članovi porodica ubijenih žrtava, brojni građani kao i brojne delegacije iz društveno političkog života općine, danas su evocirali uspomene na jedan od najstrašnijih zločina koji su počinjeni na području općine Sanski Most u toku agresije na našu zemlju.

Sasina

Prisutnima se danas na početku ovog skupa obratio glavni sanski imam Husein efendija Kovačević, a župnik župe Sasina, don Josip Jerković, također je podsjetio na ovaj strašni zločin. Predsjednik udruženja logoraša općine Sanski Most, Nihad Ključanin, istakao je kako će ovo udruženje u saradnji s lokalnim vlastima, uskoro organizirati odlazak u Sarajevo. Temo će, pred sjedištem pravosudnih institucija u našoj zemlji, biti održan protestni skup u znak neprocesuiranja ratnih zločina počinjenih na području Sanskog Mosta tokom protekle agresije.

Sasina 1

Načelnik općine Sanski Most, dr. Mustafa Avdagić, istakao je potrebu da Bošnjaci iz istorijskog iskustva ovog i sličnih događaja moraju izvući pouku za budućnost. On je dodao kako će utvrđivanje stvarne istine o zločinima biti prioritet u njegovom radu i u narednom periodu. Na spomen obilježje koje sjeća na ovaj zločin brojne delegacije su položile cvijeće te je učenjem dove i fatihe odata dužna počast nevinim žrtvama zločina.   U noći između 21. I 22. Septembra 1995. godine na ovom mjestu strijeljano je 65 nedužnih civila koji su na mjesto pogibije dovezeni iz nekoliko logora gdje su bili zatočeni.

Sasina 2

Oni su brutalno likvidarni ispred farova autobusa kojim su dovezeni na stratište, a njihova tijela su ukopana na mjestu gdje se odigrao ovaj zločin. Strijeljanje su igrom slučaja preživjele dvije osobe koje su kasnije svjedočile o ovim događajima. Masovna grobnica u selu Sasina ekshumirana je neposredno nakon što je Sanski Most oslobođen, a tijela nedužnih žrtava ukopana su na šehidskom mezarju Poljak-Šehovci. Delegacije i građani su zatim posjetili ovo šehidsko mezarje . Na spomen turbe položeno je cvijeće, a prisutni su se učenjem fatihe sjetili svih ubijenih žrtava.

 

 

 

INFO menu

budzetzagradjaneBanner

Video prezentacija

ekobisbanner

Općinski Načelnik

Faris Hasanbegovic
Načelnik općine
prof. Faris Hasanbegović

RTV Sana | sanartv.ba

Lista Projekata

servis48

PROMOTIVNI VIDEO INVESTICIONI POTENCIJALI