Arhiva

SJEĆANJE NA ŠEHIDE GALIPOLJA

turci kamengrad

Stogodišnjica bitke na Čanakaleu, koja se dogodila u Prvom svjetskom ratu i zauzima najznačajnije mjesto u historiji Republike Turske, danas je nizom prigodnih aktivnosti obilježena u mjestu Donji Kamengrad, nadomak Sanskog Mosta. Ova bitka je u svjetskoj istoriji poznatija i pod nazivom Bitka kod Galipolja.

Obilježavanju su prisustvovali predstavnici Ambasade Republike Turske u BiH, predvođeni ambasadorom Džihadom Erginajem, Turske vojne misije u BiH, pripadnici oružanih snaga te zemlje, kao i predstavnici kantonalnih i lokalnih vlasti predvođeni premijerom USK, Izudinom Saračevićem i načelnikom Općine Sanski Most, dr. Mustafom Avdagićem. Ambasadora Erginaja primio je u svome kabinetu načelnik Avdagić, te je tom prilikom razgovarano i o mogućnostima ulaganja Republike Turske na našim prostorima.

U Donjem Kamengradu delegacije su posjetile Spomenik turskim šehidima koji sjeća na osmanske askere poginule u bici za tvrđavu Kamengrad 1463 godine. Na tom mjestu intonirane su himne Republike Turske i Bosne i Hercegovine, te je učenjem fatihe odata počast svim šehidima. Inače, ovaj dan se u Turskoj obilježava i kao Dan šehida. Premijer Vlade USK, Izudin Saračević, istakao je zadovoljstvo time što prisustvuje ovom događaju. Načelnik Općine Sanski Most, dr. Mustafa Avdagić, istakao je kako ova manifestacija predstavlja još jednu potvrdu prijateljstva dvije zemlje.

On je dodao kako će ova svečanost u narednim godinama prerasti u tradiciju i održavati se svake godine. Posjetio je da je u bici kod Čanakalea, u redovima turske vojske poginulo između tri šest hiljada Bošnjaka. Turski ambasador Erginaj je naglasio kako pomenuta bitka ima ogroman značaj za njegovu zemlju. Pobjedom na Galipolju Turska je odbranila svoju teritoriju i suverenitet, a svjetska historija bi bila sasvim drugačija da je ishod bitke bio suprotan, istakao je Erdinaj.

Delegacije i veliki broj građana su potom obišli lokalitet Musale u Donjem Kamengradu koji također predstavlja vrijedan kulturno historijski spomenik iz osmanskog doba. Potom je u fiskulturnoj Sali Osnovne škole „Skender Kulenović“ održan prigodan program, a prikazan je i dokumentarni film o bici kod Čanakalea.

Ono što povezuje Bosnu i Hercegovinu s ovom bitkom u kojoj su malobrojnije turske snage odbile invaziju snaga Antante,  jeste podatak da je u Galipoljskoj bici poginulo oko tri hiljade Bošnjaka i radi se mahom o našim ljudima koji su izbjegli u Tursku tokom aneksije Bosne i Hercegovine od strane Austrougarske. Turskim snagama u ovoj bici zapovjedao je tadašnji pukovnik Kemal Ataturk koji će u godinama koje sijede postati lider i tvorac nove moderne Turske Republike.

INFO menu

budzetzagradjaneBanner

Video prezentacija

ekobisbanner

Općinski Načelnik

Faris Hasanbegovic
Načelnik općine
prof. Faris Hasanbegović

RTV Sana | sanartv.ba

Lista Projekata

servis48

PROMOTIVNI VIDEO INVESTICIONI POTENCIJALI