Općinski štab Civilne zaštite Sanski Most proglasio je danas stanje prirodne nesreće zbog poplava koje su tokom protekle noći pogodile više dijelova općine.

 20230515135017 771919

Kako je izjavio općinski načelnik, Faris Hasanbegović, to podrazumijeva potpunu pripravnost Civilne zaštite, kao i svih drugih subjekata koji su uključeni u sistem prevencije i spašavanja.

Obzirom da se vodostaj Sane nalazi u konstantnom porastu i da postoji opasnost, ukoliko se obilne kišne padavine nastave, da se rijeka izlije iz svoga korita, na više lokacija duž vodotoka trenutno je u toku formiranje punktova.

U međuvremenu, pripremljen je i sav materijal koji je potreban za zaštitu i prevenciju od mogućih poplava kako bi se moglo pravovremeno djelovati. "Nadamo se kako neće doći do onoga najgoreg i da će se situacija smiriti. Učinićemo sve što je u našoj moći da zaštitimo građane i njihovu imovinu", kazao je Hasanbegović.

Inače, tokom protekle noći došlo je do naglog rasta i izlijevanja Blihe, Zdene, Majdanuše i drugih pritoka Sane, te do pojave bujica, a to je prouzrokovalo poplave koje su ugrozile brojne stambene objekte i putne komunikacije.

"Najveći problem su nam pričinile pritoke čiji je vodostaj ekstremno brzo rastao, kao i bujične poplave koje su ugrozile mnoga naselja gdje ranije nije bilo ovakvih problema", kaže Said Ramić, načelnik Civilne zaštite Općine Sanski Most.

Najkritičnija situacija bila je u Starom Majdanu, Alagića polju, Vršu, Naprellju, Vršu, Zdeni i Kamengradu.