Općina Sanski Most uspješno je realizirala projekat: "Provođenje mjera iz energetskog pregleda Vatrogasni dom" iz oblasti poboljšanja energetske efikasnosti javnih objekata i smanjenja emisija CO2.

Realizaciji ovih radova prethodila je izrada elaborata: "Izvještaj o detaljnom energetskom pregledu Vatrogasni dom", koji je izradio biro "Ceteor" d.o.o. iz Sarajeva.

Vatrogasni dom

Elaboratom se izradila stručna detaljna energijska analiza objekta sa mjerama koje treba realizirati kako bi se ostvario optimalan odnos između uloženih sredstava i ostvarene uštede energije.

Realizacija mjera se izvodi fazno, gdje je u ovoj fazi i ovim projektom izvršena zamjena dotrajale fasadne metalne stolarije.

Prema navedenom elaboratu i predviđenim mjerenjima, period povrata uložene investicije kroz ostvarene uštede na energiji se očekuje kroz narednih 12 godina.  

Ukupna vrijednost projekta iznosi 58.500,00 KM. Radove je finansirao Fond za zaštitu okoliša FBiH sa iznosom 35.100,00 KM i Općina Sanski Most sa iznosom 23.400,00 KM.